Project: BlueMatch Clean Cooking Service
Wereldwijd koken 2,5 miljard mensen op open vuur met brandhout en houtskool. Rook en giftige gassen veroorzaken jaarlijks 4,5 miljoen dodelijke slachtoffers, voornamelijk vrouwen, en een veelvoud heeft ernstige gezondheidsproblemen. Het zijn ook de vrouwen die brandhout verzamelen; een zware, tijdrovende en vaak gevaarlijke activiteit. Daarnaast veroorzaakt de inefficiënte houtverbranding ecologische schade zoals ontbossing, luchtvervuiling en onnodige CO₂-uitstoot.

In 2017 hebben we de Clean Cooking Service gelanceerd om een van 's werelds grootste gezondheids- en milieuproblemen aan te pakken: koken op open vuur in ontwikkelings- en opkomende landen.

De Service is een 'totaalconcept' dat mensen helpt bij het maken van de permanente overgang naar ‘schoon, rookvrij koken'. Het bestaat uit de lokale productie en distributie van betaalbare, rookvrije 'cookstoves', het leveren van biomassa brandstofpellets en de permanente lokale aanwezigheid van voorlichtings- en servicemedewerkers.

Lokale gemeenschappen zijn betrokken bij onze voorlichtings- en trainingsprogramma's en de productie- en distributieactiviteiten creëren lokale werkgelegenheid. Wij werken voornamelijk met vrouwen wat het tot een vertrouwde ‘door vrouwen voor vrouwen’- onderneming maakt.

Circulariteit speelt een belangrijke rol. Zo heeft de Pragathi EcoStove een verwachte levensduur van meer dan 10 jaar en is bijna volledig recyclebaar. De batterij kan worden opgeladen door een zonnepaneel. De biomassa brandstofpellets worden geproduceerd uit lokaal verkregen landbouwafval. Onze permanente lokaal actieve voorlichtings- en serviceprogramma's zorgen ervoor dat mensen op deze schone en eco-neutrale manier blijven koken.

De Clean Cooking Service wordt geëxploiteerd door ons dochterbedrijf BlueMatch Clean Cooking Solutions Pvt.Ltd.. In 2017 opende zij in Karnataka, India haar eerste ‘Regional Unit’, bestaande uit een assemblagefabriek, een distributie- en een voorlichting/serviceorganisatie. Meerdere Units zullen gaan volgen, zowel in India als in andere landen.

De BlueMatch Clean Cooking Service ’empowers’ vrouwen en hun gezinnen met schone, betaalbare kookoplossingen, zodat ze een gezondere, duurzame en productievere toekomst kunnen opbouwen. We ondersteunen de locale economie en leveren een significante bijdrage aan de reductie van ecologische schade, luchtvervuiling en CO₂-uitstoot.
De Clean Cooking Service draagt bij aan tien van de volgende UN Sustainable Development Goals: Lees hier verder